sh0ut 0ut here !

Friday, November 15

MuslimahSalam hormat buat pembaca,                           
*****
‘’Sampaikan lah kepadaku walaupun sepotong ayat’’ inilah yg Nabi pernah bersabda. The entry is Muslimah yang tak guna. Hah? Ada apa dgn muslimah nih? Mesti rasa nak marahkan kalau ada yang mengata tentang muslimah. But now, I won’t jerk them. I just give some advise dan sama2 kite fikirkn. Sometimes kite ingin m’jd muslimah tapi masih ada lagi perkara yang telah digariskan dalam syariat still  kite langgar. Sungguh untuk menjadi muslimah yang benar-benar memang akan ada ujian yg kite perlu tempuh. Muslimah yang tak guna yang aku rungkaikan dalam nih sbnrnye muslimah yang menjaga dirinya sebaik-baik  mungkin.

 

Ø Perempuan yang bergelar muslimah memang tidak menggunakan Kain Nipis untuk buat baju sehingga terbayang kulitnya, dia juga tidak menggunakan yang ketat dan menampakkan susuk tubuhnya kerana dia tahu pakaian itu hanya layak untuk perempuan murahan.

 

Ø Perempuan yang mengaku dirinya islam memang tidak gunakan Rantai Kaki yg berloceng untuk dililitkan pada kakinya. Rantai ini walaupun tersembunyi tetapi apabila dipakai. Akan menarik perhatian org lain, lebih-libih lagi pada org lelaki. Dia tahu jika dia memakainya dia telah melanggar perintah Allah dalam surah AnNur ayat 31.

 

Ø Perempuan yang mengaku dirinya muslimah memang tidak guna minyak wanhi yang baunya semerbak. cukup utk bauan wangi itu sekadar dirinya yg bau. Dan biasanya minyak wangi mengandungi alcohol dan tidak sah utk dibawa solat. Sabda Rasulullah , mengatakan bahawa wanita yg keluar dgn memakai wangian adalah seperti pelacur. Perempuan yg tidak memakai pakaian wangian yg kuat ini tahu bhw inilah yg dipesan oleh Nabi.

 

Ø Perempuan yg berpakaian b’dasarkan syariat islam memang tidak gunung 3 segi yg menampakkan leher, rambut, bukitnya. Sememangnya, ia menjadi tatapan mata lelaki jahat yg terkena panahan syaitan. Dia tahu apabila memakai tudung, dia mesti melabuhkan tudungnya hingga menutupi dada dan alur lehernya. Pesan Rasulullah seperti apa yg disuruh Allah dlm ayat 59 surah Al-Ahzab.

 

Ø Perempuan muslimah tidak menggunakan masa berborak menganai hal-hal org disekitarnya (mengumpat). Dia tahu sekiranya org yg suka mengumpat seolah-olah memakan daging saudaranya sendiri. Ini disebut dalam surah Al-Hujurat ayat 12.

 

Ø Perempuan yg solehah tidak akan mengubah segaa kejadian yg telah dianugerahkan kepadaNya. Contohnya mencukur bulu keningnya, pembedahan pada wajahnya semata-mata unuk cantik atau meluruskan rambut (rebonding) hanya untuk cantik dipandang semata-mata.

1 comment: