sh0ut 0ut here !

Friday, December 6

Aku telah dipilih


Assalamualaikum semua. Alhamdulillah setelah sekian lama m’jauhkn diri dr blog timbul rase tanggungjawab dan keinginanku utk menyebar sedikit ilmu, walaupun tak banyak sedikit sebanyak dapat membantu dalam menasihati dan saling berpesan.

*****************
Demi meraih nur, hidayah dan kasihNya, Aku tidak patah semangat dan sentiasa berusaha utk m’dapat keredhaan dan rahmat Allah di dunia & akhirat.

Sepatah kata Ammatullah (Hamba Allah), “Aku bukanlh manusia yang dipilih oleh Allah untuk dilahirkn di dalam keluarga dan rumpun islam, namun aku telah dipilih olehNya untuk mendapat Nur dan HidayahNya. Betapa besarnya nikmat dah rahmat yang Kau kurniakan padaku ini.’’ Sungguh indah kehidupan bagi org yg dipilih oleh Allah walupun bkn dr keturunan. Org inilh yg Allah anugerahkn kepada mereka seorg yg sabar, tabah dalam menghdapi ujian mencari sinarNya. Namun, lain pula dgn kehidupan mereka yg telah bergelar Islam. Islam sekadar nama. Islam yg tidak mampu menolong agama Allah sendiri.’’ kolilanmma tasykurun’’ , hanya sedikit shaja manusia yg bersyukur.
Minat mendalam ?
Hasil pembacaan dan penilitian yg dilakukan, akhirnya menarik minat Ammatullah utk mendalami islam dan perasaan ingin tahu tehadap islam membuak-buak. Ammatullah berusaha menambahkn pengetahuan supaya sentiasa bercambah dr hari ke hari. Ammatullah cuba menebak apakah hikmah disebalik kejadian yg diciptakn di dunia ini. Daripada penciptaan Adam dan hawa hinggalah sekecil-kecil zarah dan melibatkn perintah dan laranganNya. Daripada minatnya yg sekecil-kecil timbunan pasir, ia merebak menjadi seluas lautan berombak hingga membuatkan dirinya jatuh cinta dengan agama Allah. Inilah yg dikatakan hidayah Allah kn ? mereka sibuk mencari dan mendalami agama tapi org islam yg sejak azali ? tepuk dada tanya iman. Kadang mereka lebih banyak ilmu drpd org islam sendiri. Allahurabbi.
Kesedihan adalah kegembiraan ?
Kata-kata yang meniti dibibir Ammatullah, "sukar untuk aku menggambarkan perasaanku pada saat itu. Menerima Islam. memang mudah tapi pasti ada halangan. Akibat tidak tertahan menanggung sebak didada, akhirnya air mata juga menitis berguguran menyembah bumi, tanda syukur pada yang Esa. bersyukur diberi Nur. Hidayah. memang tidak dapat disangkal lagi, kehebatan yang ditunjukkan Allah kepada hamba-hambaNya. Aku tahu disebalik kesusahan, kesedihan pasti akan terselit kegembiraan dan kebahagiaan yg tidak diduga.'' 
Islam penenang jiwa ?
Ammatullah : ''Ya! ketika itu aku sedar, betapa besar kasih dan cintaNya pada hamba sehingga Dia memilih aku utk kembali kepada agama yg benar dan sahih. agama yg lurus. Dari saat itu hatiku terasa menjadi tenang. Kitab yg menjadi panduan tidak ada keraguan. Jiwa pula kian terisi dgn Nur Islam yg sememangnya Al-quran memanduku. Aku berusaha mempelajari sedikit demi sedikit hal-hal berkaitan solat, puasa, menghafal Al-quran iaitu surah-surah lazim dan mempraktikan dalam kehidupan seharian.''
Lumrah hidup...
sungguh utk berusah menjadi ummat yg tebaik, pasti ada ujian dan halangan. janji Allah dalam kitabNya, "Tidakkah aku mengira bahawa aku menciptakan kamu dengan me'biarkan kamu begitu shaja sedangkan kamu tidak diuji ?'' . Benarlah. sungguhnya seseorg itu diuji. diuji utk melihat iman. adakah mereka dpt melpasinya atau mereka menjadi kufur? berbaliklah kepada kitabnya. semoga Allah melindungi akidahku, agamaku dan imanku. Tak mengapalah wahai saudaraku jika hidup ini terus dihujani dengan pelbagai ujian dan dugaan. Anggaplah setiap ujian dan dugaan menguji iman dan sebagai perintis untuk kita meraih cinta Allah dengan mendekatkan diri kepadaNya..

 

 

Saturday, November 16

Excited + berdebar

Alhamdulillah. Salam kuhulurkn buat pembaca blog sekalian^^.
 
******
 
Eh, sedar tak sedar aku rase baru msuk belajar. feeling likes I'm new freshly junior. haha. but something went wrong not at all. When, I'm officially step into university, now I called ''siswi''.
ish, mne taknye aku masuk tup. tup. trus msuk bljr. ad0ii. nsibla sem 1 tak byk bnde yg aku kne cover balik. especially subj. pharmaceutical. ahaks. subj tuh mmg xyah cover sbb diorg  tak bljr lg wktu tu.
 
Then, bnde yg buat aku nervous skali, aku dh nk abeh utk special sem aku kali nih..tak sangka Alhamdulillah aku dpt mengharungi segala ujian aku disana utk sem kali ni. heeeeeee XD. dah laa sem ni laa paling byk aku practical kt lab. lebih kurg 16 ubat jgk laa yg aku buat. huh.
you know what for this sem ? aku excited nk tau tmpt practical aku. and inilh practical for the first time bebeh! eh, ckp pasal practical aku excited bkn sbb practical kt lab oke. n0w, I've to learn, study from practical in hospital. whoa!

Sir ckp kteorg ad lg 8 kali practical klu tak silap. semoga semuanya b'jln lncr. may Allah ease everything for this practical. not only for this sem, but then.
 
Tp aku cuak jgk sbnrnye. who's my partner nnti.. (>.<). madam ckp time practical ni laa kne buat btul2 sbb sng dpr marks. Then, try to present in a go0d way. oh. I hope that I'll get the one who gives their cooperation..
 
suddenly, aku terigt laa nasihat madam ni. you know, that everything past y0u've faced. learn from it. bkn thinking about quit mcm kwn2 korang. takde perjalan nk berjaya kt dunia perlu bersenang2. semua yang berlaku ad hikmahnye. ade caranya. pengorbanan + usaha itu laa bnde yg duk kte dgr2 .walupun bosan. itulah hakikatnye. and she said " skrg bkn waktu awk semua main2. you've to serious about you career., jgn bazirkn duit mak ayah sbb nk smbung bljr laa kononye. tp klu main tak k sme mcm org tak pergi bljr ? '' tepuk dada tnye diri sendiri. muhasabah balik.
 
Taon dpn mule dgn sem baru or sem 3 I've to refresh my brain to accept new things, new subj. madam said " that'll be tough subject the longer you studies here. even kt mne-mne pon sme.''
 
 
Pray for me success. success in my life and hereafter^^ and pray for me can get through all the face comes for me.

#May ALLAH bless you for those keeping dua'a for their friends^^



 
 


Friday, November 15

Muslimah



Salam hormat buat pembaca,                           
*****
‘’Sampaikan lah kepadaku walaupun sepotong ayat’’ inilah yg Nabi pernah bersabda. The entry is Muslimah yang tak guna. Hah? Ada apa dgn muslimah nih? Mesti rasa nak marahkan kalau ada yang mengata tentang muslimah. But now, I won’t jerk them. I just give some advise dan sama2 kite fikirkn. Sometimes kite ingin m’jd muslimah tapi masih ada lagi perkara yang telah digariskan dalam syariat still  kite langgar. Sungguh untuk menjadi muslimah yang benar-benar memang akan ada ujian yg kite perlu tempuh. Muslimah yang tak guna yang aku rungkaikan dalam nih sbnrnye muslimah yang menjaga dirinya sebaik-baik  mungkin.

 

Ø Perempuan yang bergelar muslimah memang tidak menggunakan Kain Nipis untuk buat baju sehingga terbayang kulitnya, dia juga tidak menggunakan yang ketat dan menampakkan susuk tubuhnya kerana dia tahu pakaian itu hanya layak untuk perempuan murahan.

 

Ø Perempuan yang mengaku dirinya islam memang tidak gunakan Rantai Kaki yg berloceng untuk dililitkan pada kakinya. Rantai ini walaupun tersembunyi tetapi apabila dipakai. Akan menarik perhatian org lain, lebih-libih lagi pada org lelaki. Dia tahu jika dia memakainya dia telah melanggar perintah Allah dalam surah AnNur ayat 31.

 

Ø Perempuan yang mengaku dirinya muslimah memang tidak guna minyak wanhi yang baunya semerbak. cukup utk bauan wangi itu sekadar dirinya yg bau. Dan biasanya minyak wangi mengandungi alcohol dan tidak sah utk dibawa solat. Sabda Rasulullah , mengatakan bahawa wanita yg keluar dgn memakai wangian adalah seperti pelacur. Perempuan yg tidak memakai pakaian wangian yg kuat ini tahu bhw inilah yg dipesan oleh Nabi.

 

Ø Perempuan yg berpakaian b’dasarkan syariat islam memang tidak gunung 3 segi yg menampakkan leher, rambut, bukitnya. Sememangnya, ia menjadi tatapan mata lelaki jahat yg terkena panahan syaitan. Dia tahu apabila memakai tudung, dia mesti melabuhkan tudungnya hingga menutupi dada dan alur lehernya. Pesan Rasulullah seperti apa yg disuruh Allah dlm ayat 59 surah Al-Ahzab.

 

Ø Perempuan muslimah tidak menggunakan masa berborak menganai hal-hal org disekitarnya (mengumpat). Dia tahu sekiranya org yg suka mengumpat seolah-olah memakan daging saudaranya sendiri. Ini disebut dalam surah Al-Hujurat ayat 12.

 

Ø Perempuan yg solehah tidak akan mengubah segaa kejadian yg telah dianugerahkan kepadaNya. Contohnya mencukur bulu keningnya, pembedahan pada wajahnya semata-mata unuk cantik atau meluruskan rambut (rebonding) hanya untuk cantik dipandang semata-mata.

Saturday, November 2

Istighfar


Alhamdulillah segala puji bg Allah, dgn limpah dan kurnianya dpt lg kite menghirup udara dan dgn berkat mengalirnya darah perjuangan Baginda Nabi Muhammad SAW masih lg kite hidup dlm islam. Pernahkn seharian kite bersyukur dgn berkat Baginda masih lg ad islam sehingga hari ini. Islam tesebar di merata-rata dunia. Sungguh besar perjuangan Baginda. Tanpa Baginda mungkin kite tidak hidup dlm keaadan islam. Sudah lame rasenya diri ini tidak menaip sesuatu yg m’beri manfaat bukan ? ok. Aku hanyalah hamba. Selalu leka dan lalai. Memberi sesuatu ilmu bknlh sesuatu yg senang. Sedangkan yg meberi itu lebih dberi ujian. Kerana mulut yg berbicara itu lebih  dekat dgn telinga yg mendengar. Straight to the point now..

‘’Sesiapa membaca selawat 10kali sehari pd pagi dan petang maka ia memperoleh syafaatku pd hari Kiamat.”

Semoga kita termasuk golongan yg m’dptkn syafaat Nabi. Tapi skrg, even aku sendiri mengaku, aku manusia, kau juga manusia, tak pelikkah knape anak muda skrg lbih memilih menyanyi drp beristighfar, selawat…padahal boleh katakn semua tuh lebih senang drp kita menyanyi. Dah lah tuh dapat pahala free pulak tu! Hmm. Sometimes, I’m always thinking the similar things everyday even I, myself not do it. Oh Allah! Sungguh penyayang nye Kau memberikn pahala kpd hamba-hambanya. Tapi hnye org2 yg b’fikir akn m’jdikn zikir mrka selalu meniti dibibir. Sedangkan mak aku sendiri ckp budak muda zaman skrg kurang didikan agama sebab itu kite sndiri boleh lihat mereka enjoy tak tentu hala tanpa arah tujuan. Last2 keluar kes-kes yg macam-macam yg kite tak duga berlaku. Dunia skrg. Haha. Yang bestnya mak aku selalu pesan sentiasa doa agar dapat keluarga yang sakinah. Pemimpin yg mampu menjaga keluarga dan agama. Aku sendiri takut hadapi sebenarnya. Namun, demi agama, keluarga aku terus gagahi diri ini. yupp! aku ada Allah.

‘’Sesiapa yg memperbanyakkan istighfar maka Allah akan menggantikan setiap Kesempitan dgn keluasan dan Allah akan memberinya rezeki dari jalan yg tidak diduga.’’                                                                                                              (Abu Daud, An Nasai’ Ibnu Majah dan Al-Hakim)

Sekian daripada aku^^. Moga sedikit peringatan ini dpt diambil dan diamalkan dalam kehidupan kite. Walaupun tak seberapa namun jika diamalkan setiap hari tak ke kite dpt ibrah yang percuma ?

Wassalam~~

 

Tuesday, October 22

Mujahadah itu manis


Assalamualaikum. Salam sejahtera. Salam hormat ku tujukan buat muslimin dan salam mesra ku hulurkan buat muslimat yang membaca blog ini.

****

Tingkah laku. Perasaan. Hati. Akal. Semuanya berkait rapat. Sebab perasaan, hati, dgn akal, badan akan memberi tindak balas. Senang cter respons laa. Tapi perasaan, hati susah untuk dikawal. Andai diri ini mampu melawan segala duri-duri yang tajam yang ada dihadapan, sungguh gembira hati ini. Menjadi muslimah tidak susah. Namun, hati yang tabah perlu ada bersama melalui segala badai dan sepanjang perjalanan ujian yang diberi. Kadang hati terdetik. Mampukah aku menjadi seorang muslimah yang tidak memandang dan dipandang. Sungguh Tuhan saja tahu hati ini. Lihat sajalah dunia hari ini, ramai diantara mereka mahukan perhatian atau diperhati. Aku selalu berusaha untuk menjadi yang terbaik tapi tak bermakna aku sudah berjaya melepasinya. Sungguh dunia hari ini sangat mencabar. Menjadi baik mesti ada halangannya bukan ? Dunia maju. Moden. Alatan semua serba canggih. Tapi pernah tidak kita merenung dengan mata hati dan akal. Setiap detik kehidupan pasti tidak terlepas dengan kemudahan moden dan canggih. Tidak terlepas jugak dengan laman-laman media sosial seperti cendawan tumbuh selepas hujan. *ayat bm. Abaikan. Huh! Aku sendiri pon t’ikut-ikut dengan perkembangan semasa.

Tapi diri ini leka. Lalai. Sudah diberi peringatan namun masih lagi lalai. Manusia. Seperti yang disebut perkataan bahasa arab yang berasal drp nasia. Pelupa. Aku selalu berusaha dan berharap ingin menjadi seperti muslimah, akhowat yang mampu menjaga hubungannya dgn Allah dan seterusnya manusia. Ya Allah! Aku tahu ‘’Engkau tidak akan membebankan hambanya melainkan apakan terdaya.’’ Itulah yang telah termaktub dalam KalamMu.

Untuk menjadi terbaik. Pernah aku dengar. Perlu menjaga pakaiannya.erk? pakaian je ke? Melalui percakapan pon sometimes we can judge him or her atau dgn erti kata lain menilai. Sebab melalui pakaian kadang kite boleh lihat org tuh, pembersih atau pengotor, right ? itulaaa yang selalu kite duk dengar mase kecik-kecik kan? And now melalui pakaian jugak kite boleh tgk taqwa seseorang. Melalui perbuatan dan percakapan jugak org tahu sikap kita macam mne. Melalui percakapan jgk org boleh tahu kite sombong. Tapi bila hati Allah sahaja  tahu org lain tak tahu. Dah laa dgn teknologi skrg kite seperti hidup ditengah-tengah masyarakat. Untuk memuaskan hati manusia memang kite tak mampu. Walupun dgn media masa skrg, namun kite disuruh menjaga adab-adab agar tidak menjadi fitnah. Tak gitu ?

Sungguh diri kite sebenarnya kotor. Bila kita disisi Allah kite akan rasa hina. Kerdil. Aku manusia yang tidak mampu untuk menyenangkan hati manusia. Aku tidak mampu menutup mulut-mulut manusia. Hati manusia siapa yang tahu. Demi menutup mulut-mulut ini, muhasabah adalah salah satu caranya. Sebab perbuatan diri sendiri mulut-mulut ini sentiasa tebuka.

Sometimes I felt disappointed. Why ? disappointed dgn diri sendiri, kawan. Hurm. Mane tak nya aku alah dan I felt weird dgn kawan-kawan yang menjaga hubungannya kat luar tapi bila kat media sosial mereka tak mampu menjaga. Yupp. I’m not said to them, but sometimes I’m actually sendiri melakukannya. Hebat jahiliyah. Syabas. Kau mampu menewaskan muslimah-muslimah yang ada. Tapi jahiliyah kau mengecewakan hati aku. Aku sedih. Aku lihat kawan-kawan aku yg menjaga syariatNya diluar tapi di laman….. aku jugak sedih dgn diri aku. Bimbinglah aku dikala aku leka.

Makin kita cari Tuhan dalam sujud makin kita sedar Allah ada dalam menjaga hati kite dgn syariatNya. Once, kita ada tuhan dalam hati, saat itu kita tahu kite ada semuanya. Kita ada Allah untuk terus berusaha berada dijalanNya.

‘’Di antara ciri keislaman seseorang adalah meninggalkan apa-apa yang tidak bermanfaat baginya.’’ (Hadis riwayat Tirmizi)


 

Sunday, October 13

holiday weeks ?

3 october, I went home in Kuala Terengganu. And now this is goodbye. When I said that I know what I must do, I only meant to remind myself to hold my tongue in check, and to make myself useful. There, that’s the last I’ll say.Haha. My eyes looked at to the surrounding. Dark, sooty through it was, glistened in the mist in Terengganu. The puddles along the way to h0me, the streaked windows of the car, indistinct figures on the outside. I clasped my bag laptop, and peered out the window. Then, about a few minutes, I fell asleep in the car along a journey to Kuala Terengganu. It took about only 5 hours if the car was driving in fast. Me? I arrived at 4 o’clock as I stepped out from my house in Puncak Alam about 9  o’clock. It was very late I felt. This because my family and I kept rest and stopped for eating and drinking. When I arrived my home, there was a drizzle. It’s a miserable night for either. ‘’Shall I tell you what I’m thinking? ” huh! Nothing, just forget about it. Actually, my heart feeling sad cause I’ll bored if they’re not with me. Haha. But now the moment at my hand.On the night, a storm rages and the wind howls like someone calling me, ‘’coming home, coming home’’. So, I gazed around the dismal surrounding. However, before I went home, I strained my ears, heard that my mom said that my aunty want to come my house. My aunty sleep in my home about 4 days. Huh! It’s doesn’t meant that I don’t like, but actually I felt comfortable when someone coming to my house. (>.<)’ I believed there’s a way of doing thing without thinking of them in my house. Hehe. Now, I was far from sad. And through certainly nervous, I was not afraid, either. Or not afraid,anyway. Seriously, I don’t care if I have to start study for the next sem right now, I’m really bored even I can do everything what I want for this holiday. huahaha.Oppss! nope. It’s just went out of my mind. A girl with whimsical mind. I rubbed my eyes and gave little sigh. . appreciate this time actually. I hope spirit of studying, help me to face everything or anything in sem 2…I wish I could do the best, but the truth is sometimes I careless… I always thinking of playing games, reading novels… oh what’s wonderful time I had!



 But, I won’t remember that I have to struggle what I want. Nothing in the lush world is easy.That would be great if I’m always small and with cheerfulness that makes grown up love a child.

Friday, September 27

sem 1 is finally over

Assalamualaikum,..here n0w I have a chance to update my bl0g.ngeee :D
*************

What I'm g0ing to type is ab0ut.....jeng3. my final exam was over for this sem 1 !. huh. Alhamdulillah because Allah gives me such a wonderful time to finish sem 1.  Although, I have to faced many obstacles, I keep m0ve on and juz carrying on what I'm d0ing. Time flew by and the next thing I knew I was going home. juz f0rget it. And kn0w what we've t0 think about is the future. huh! Now, for this sem, It seems that I'm g0ing holiday only 2 weeks and after raya haji I have to go to my hostel back :(( but n0w, I d0n't want t0 tell ab0ut s0mething that will ruined my m0od. Ok, juz let's think about holiday. What you're g0ing to do with ur h0liday if u will ?? hoh0, it must be great right?? you can plan anything what u want t0 do. hahaha.

**********
Holidays, a time everyone gets hyped up over .huhu, juz nice is it..waking up late, celebrating, and best of all, vacations! In my case, a holiday I would never forget is a fruitful one I experienced where I want to spent these weeks watching in the land of K-Pop and ' kimchi '- Korea, the n0vel 'Miss. Xl .' playing games..what a w0nderful time that I have! huhuu.

 And this night, for ur inf0rmati0n, I had a dinner with my family.huhu. I went t0 'Seoul Garden' only for steamb0at. who0a! Crowds of pedestrians, shoppers and others can be seen walking along the pavements sh0pping complex before we arrived. My stomachs were grumbling s0 I finshed up all the fo0d. Dripped in a type of souce, the steamboat was the best I had ever eaten, as you could taste the freshness. Or maybe I was just hungry after  a full day of exam. huahuaaa
                                                      
                        
 
 
 

Monday, September 23

night

Assalamualaikum..

first of all I would like to say that I miss my bl0g at all. coz this blog is the place where, my minds and  hands keep types on the keyboard juz what my mind think about. haha. huh, after m0m,dad, friends, this bl0g keep telling all the my minds, senses.hua3.

 
***********

This night, I'm actually g0nna to study chemist for second last paper exam, before physi0logy. but my heart feel everything. sometimes I feel like happy, but sometimes sad., when thinking on final exam for this sem. I hope everything going well throughout this final exam. when, 'aura' study n0t c0ming everything will g0ing ruined isn't? hmm. tomorrow, I doesn't have any paper test, s0 I have to study chemist whether by hook or by crook. lamp juz switch off, haha. but I keep typing until I feel gonna to sleep, sleepy.  Thinking about two paper more for exam, I feel excited go back home. wh0a! but sem 2 are waiting me :(( .



Wednesday, September 11

The end-semester 1

Assalamualaikum, and very go0d m0rning. :))
"The first thing I would like to say is ‘thank you. Thanks G0d for gives me chance in my life. Words just went out of my mind since I wrote on this blog.  and right n0w, I juz wanna t0 write my experience, regarding what I was doing in pharmaceutical lab in semester 1. Haha. it's gives me a l0t of information that I don't kn0w before.  I wrote a string of memories, anything I could think of and that I could potentially expand upon in a longer piece, and I did this early on.
 
******************
 
As humans remain different in nature, so are their perceptions and response towards certain issues of their lives and well-being. So, making medicines is what wonderful experiences !. and the best time ever is visiting 4 hospitals. `~ Most of the time people that live with chronic illness use conventional medicine, which is taught to medical students in medical schools throughout the world and is based on science and clinical research and most treatments have scientific evidence of their effectiveness but others use alternative medicine. sem 1 is  typically nice one. huahaha. why I'm saying like that? because it's juz basic time, and this sem that we had to score and get many informati0ns.What would life be like without a fast-acting medicine that takes away the pain in a safe and positive way?.
 
and this is what I had done in pharmaceutical lab.^^
 

                                                                           

These're medicines that I had d0ne f0r this sem.
 

  for the first time.
 
and on 3 September, I went to 4 hospitals related to pharmaceutical care. The aims was to provide us to know much and better about pharmacy services, and they work in the hospital. huh! I'm really surprised that how's busy was them. >.<'' . However, I was fortunately able to see & learn from the how busy the pharmacist was. If patient're bringing in a scrip for a drug which is under the controlled substances act, there are a few more safety checks before they give patient the medicine. The most part that I was impressed is in oxytocin drug which they had to control safely. >.<‘. even sometimes, that pharmacy sais they also have on call. hoh0. gives me strength.
 
******
and this part of hospital that I was visited.
 
 

Some of medicines that have been cut to use in system UOD.
 
medicines that have been class according to the type, group, alphabet.
 
 

 
 


Tuesday, July 9

Ramadhan kali nih~

                                 Assalamualaikum..dan salam ramadhan.

wahh,, malam nih sume sudah menyambut ramadhan dgn s0lat sunat terawih, es0k dh mula puasa.
yeahh~ hakikatnye aku selaku student dperantauan,,ececeyy, xde lh jauh sgt p0n nk dbndingkn dgn yg lg jauh..hahaa.0k. fine..keb0lokkn melanda..
                                                         **************
definitely, ape yg aq nk cerita sbnrnye 1 Ramadhan kali nih m'beri seribu mkne dlm diri aq dan buat insan yg menghargai Ramadhan kali nih. tppppiiiii mnde yg aq pling sdeh,,kali nih aq tak bleh puase b'sme keluarga,,rakan-rakan aq di sek0lah.ok.,,zaman sek0lah. mne taknye zmn sk0lh b;puase di sek0lh dgn kwn2 lepas tuh tiap2 miggu bleh blik.aq rinduu wo000. feeling sad d0eyy, rse nk balik membuak2. gler. hanya Tuhan sje thu hati ini :''))

dah lh first day f0r puase,,aq x bleh nk terawih sme2..hwaaaaaaaaaaaaaa.
ok.merasai 0rg berada dperantauan.byk mesej yg aq terima dr kwn2 ble tiba Ramadhan.sdehhh weh t'igt di0rg.walaup0n ad yg kami knl lame dan tak smpai 5 thun.. skjp je rse zmn berlalu~

sem0ga thun nih lbih baik drp seblumnya..
and what I'm g0ing t0 say right n0w,,,jgnlh kite menjadi hamba kpd bulan Ramadhan. Jadilah hamba Allah yg b'taqwa bkn di bulan Ramadhan sje dan di bln2 lain jgk.

#   Jika seluruh harta adalah RACUN
maka zakat adalah PENAWARNYA,
Jika seluruh umur adalah DOSA
maka taubatlah UBATNYA,
Jika seluruh bulan adalah NODA
maka RAMADHAN adalah PEMUTIHNYA. :]]




 

Friday, June 14

New life.

assalamualaikum and go0d m0rning~
ngeh3..

dh lame rasenye x update aq nyer bl0g nih.maklumlh aq p0n skrg di dlm dunia baru.ceh wah.
*ok.p0y0 skjp.
actually what I'm g0ing t0 type here all ab0ut my new life in KPJUC...
ok.dftr sudah. dah tinggal dlm seminggu k0t aq duk kt sne. mcm2 perkara yg aq dpt and perkara yg dpt aq pelajari. and the first time aq jejakkn kaki aq kt sne,,mcm2 reaksi yg aq dpt.yelaaa,,mne tak nye 0rg bru msuk. klu kat sane bleh katekan ble tibenye hari minggu yess,,sunyi sepi =.= '
c0z first aq dftr kt sne ari sabtu,,sunyi cam x b'penghuni j..rupenye di0rang blik doii.
and this happen when 0ur c0hort 17 d0es't have any class yet ble hri mggu. hua3
tapi, tapi, tapi.....
minggu dpn dh start kls sabtu ahad aduiihh. nk wat cmne, hidup mesti blajr. krn suatu tuntutan 0k!
and demi mencapai cita2. hoh0

*********

bile cter pasal kehidupan kt cni sumenye dh berubah..
tetibe feeling sadness j., rindu cikgu2 sk0lh yg ajr kte k0t :(
ye laa,,kt cni kte harus g0 0n and d0 it y0urself.!
s0 takde lh nk suap2 0k. tapi yg paling aq tak suke kehidupn kt cni, ble dpt kwn yg s0mbong.hampeh. nasib aq bdk baru..haha,x tau ape. even aq duk sebilik dgn bdk yg sme nge kls nge aq, aq still nk kwn j dgn org len, bkn b'mkne aq b0san kwn dgn ro0mates aq..tp nk wat cmne..Tuhan dh jdkn hidup kte supaya b'knl-knln, s0 tak payah lh kwn ikut geng ye!

and ble aq msuk kt cnitak percaya rasenye,,msuk2 trus blajr. dannn aq takde 0rintasi. ok. fine. aq tak kisah.haha...and ape yg aq harus buat,,aq kne ketchup sume yg di0rg bljr, and I'm grateful c0z this sem only study the basic..tak nafi jgk ad jgk perkara yg baru, ditmbh yg perlu bljr.

alwayyys pray f0r me ok!
*bittaufiqwannajah*


Thursday, May 9

Majlis perpisahan 95



assalamualaikum :)) *wink2
                                   
                                                                        ************
 alhamdulillah aq dbri nafas dan peluang utk menaip dibl0g ini. haha *xde m0tif*
ok. sbnrnye aq nk b'terima ksih kpd rakan2 yg mengendalikan jamuan ini & tak lupe jgk yg t0long drivekn aq ke mari ye.. ececey..hua3.ye laa.
almaklumlh sbnrnye aq p0n pd mule2 xnk pergi.teragak2. tak nk pergi p0n b'sbb okeyh. haha
tp aq msih dbri peluang utk b'jumpa dgn shbt2ku sme ad yg lme atau yg baru aq jumpe... kih3

          let us c0ntinue wif my agenda..haha. tanggal 9 mei t'ciptalh satu kngn.ceh wah. *p0yo..
   **** f0rget it (-.-)' *****
bile dh dpt b'kumpul dgn kwn2 rse gembira lh plak. dpt hilangkn rindu..,b'cerita. hah! tuh yg xtahan tuh. *ececey..
semuanya b'mula di sek0lah ini. huh seandainya aq tak sk0lh kt sni sdh semestinye aq tak knl k0rang kn? hmm..jamuan nih dihadiri semua batch 95 aq..huhu t'haru rsenye. mne tak nya. geng2 aq mse f0rm 3 d0lu2 dtg jgk. haha..walaupun perknln kami ad yg 5 thun, 3 thun, 2 thun, ttpi aq tak kn lupekan ukhwah yg t'jalin antre kami... dan mse nih jgk lh kami sempat snap bebrpe picture. he3


we're friends~


Dear friends, I may n0t be ago0d friend f0r u. I'm truly s0rry if u didn't like me in the first place. *ceh wah (k0ya)
I kn0w even s0metimes I'm ann0ying. Aq tau aq tak sempurna tp aq nk bgtw, slame aq knl k0rang sume I had fun wif u. we smile & laugh. t0gether. u light up my life. I feel thankful. Ih0pe that we'll always be happy t0gether, even we're far apart. (^.^)

keep smiling ^^

dear my friends~
haha. mmg rindulh kwn2. mne tak nye. 5 thun aq duk kt asrama. same2 jalani aktvti hrian yg sme setiap hri. hua3. walupun jauh disudut hati mls dh klu igt nk duk asrama nih. haha. klu igt mse f0rm 1 tuh yg x tahan. bru 3 hri tggl klu bleh dh nk pindah. tp dgn s0kongan mak aq yg smpai 5 thun aq msih lg betah duk kt asrama wif the geng.


 sume nih..make me remembering u all..hoh0 s0b3. perkenalan m'buatkn aq bljr byk jenis ragam manusia. haha.especially kwn2 yg t'dkt. ngeh3~ aq jgk ingin kwnku thu yg aq sudah jdkn dye sbhgn drp khdupnku, tdk lain adlh krn Allah..dan aq ingin mrka mengerti, yg aq perlukn d0a drnya, agr langkahku ni sentiasa dijlnNya. aq ingin mrka faham, aq punyai byk kelemahn yg terkadang mungkin melukai & m'buatkn dia tdk sng dgnku. jd wahai tmnku sekli kte berkwn slamenye kte b'kwn. maaf kn aq. mgkn aq tdk mmpu utk hilangkn parut luka hatimu,..(-.-)'


            since dh jmpe kt sini..ape lg. mcm2 lh kerenah kami.haha. mklumlh lme sgt x jmpe kn. klu d0lu2,kt asrama lh jd tmpt b'temu, b'cerita. then, bile msing2 dh bsr, mesti msing2 bawa diri kn?
but h0pefully I h0pe that, d0n't f0rget all 0ur friendship^^...ok?  sampai disini shj. letih dh m'update. hua3. ad mse lg aq update. see y0u again..
                 
hepy purple ^^
                                                   



  P/S : PERSABATAN 
           BUKAN SEKADAR NAMA,
           BUKAN SEMUDAH KATA,
           BUKAN SEINDAH RUPA, 
           TETAPI ADALAH SATU IKATAN TERINDAH &
            HANYA YG MEMAHAMI AKN MENGHARGAINYA (^.^)
  
                       

Sunday, May 5

Demam PRU 13

assalamualaikum.  :))

alhamdullilah krn aq diberi peluang utk m'c0ret diblog nih.
hmm,, entry aq kali nih psl p0litik. and I kn0w n0t many pe0ple like t0 inv0lved in p0litics. tp kali nih, disbbkn aq getting older and gr0wing up aq diberi peluang utk memerhati , melihat , and mndgr sgle smse pru 13 c0z Allah gives me AKAL utk b'pkir. even aq tau um0 aq blum m'cecah 21 thun, tp mse nih lh aq bljr utk mndgr keluhan drp masyrakat ttng ngra kte yg dem0krsi nih.


tak salah aq ckpkn demam pru 13 thun nih sgt meriah. mmg sblum nih aq mengaku yg aq mmg mls nk thu dan ambil tahu ttng PRU nih. tp since aq um0 18 thn mse nih lh aq perlu mmbuat penilaian yg bjak utk ngre. then, utk pengetahuan k0rg...mmg m'jd kewajipan rakyat utk mengundi dan memilih pemimpin yg terbaik. *disblik mkne terbaik. ok. fine. t'baik tuh bknlh kite pndang dr segi ek0nomi, pembangunan dan kemajuan semata2. tp perlu diingatkn sekiranya hanye itu yg kte pndng bkn kah rkyat kte akn m'jd lalai dgn arus pembangunan m0denisasi. harus  dingatkn juga. aq juga bknlh ingin melihat ngre kte mundur, tp haruslah seiring dengan m0ral dan nilai2 yg p0sitif. *pndai2lh fhm ek.

dan m'jelang PRU nih m'jd tande tnye. aq hairan. mengapakh ngre yg dikatekn ngre demokrasi hnye m'nnjukkn seblh pihak. se0lah2 hnye seblh pihak sje yg btul. kate HAK MENGUNDI HAK RAKYAT. tp mne semua tuh??? all I see that media mcm berat seblah. ptutnye ditunjukkn dua2 supaya rkyt bl0eh m'buat penilaian sndiri. kekadang klu aq buka twitter blog 0r twitter mereka lgsg tidak menyebut pihak yang disokong sama ada PR atau BN.tp yg pasti ada antara pembaca yang terasa..pelik.

 Ble duit & pangkat dicintai...maka dunialh yg dkjr tnpa m'igt akhirt yg akn m'jd saksi sgla2nya.

 dan aq turut sedih ble aq m'dgr keluhn dr sese0rg yg mengatakn adkh msih ade waktu lg..dan adakah msih lg sempat ulama'2 sprti ini b'tanding pd thun lain ??. klu tdk skrg ble lg ?  aq tdk mahu ktekn yg aq b'pihak pd mne2. nmun pndai buat penilaian sndiri. 

dan harus diingatkn lg. semua yg berlaku sprt p'bangunan ngre adalh rzeki drp ALLAH bkn drp manusia. juz jgn ckp if parti tuh mng parti tuh kalah rzeki tiada lg buat kte.

#P/S : INGAT LH SETIAP UNDIAN DAN TGGJWB PEMIMPIN DLM M'JLNKN TGGJWB AKN DPERS0ALKN. WALAUPUN SE SEN DUIT  DAN SEKCIK2 ZARAH YG KTE LABURKAN PASTI DPERSOALKN.