sh0ut 0ut here !

Saturday, November 16

Excited + berdebar

Alhamdulillah. Salam kuhulurkn buat pembaca blog sekalian^^.
 
******
 
Eh, sedar tak sedar aku rase baru msuk belajar. feeling likes I'm new freshly junior. haha. but something went wrong not at all. When, I'm officially step into university, now I called ''siswi''.
ish, mne taknye aku masuk tup. tup. trus msuk bljr. ad0ii. nsibla sem 1 tak byk bnde yg aku kne cover balik. especially subj. pharmaceutical. ahaks. subj tuh mmg xyah cover sbb diorg  tak bljr lg wktu tu.
 
Then, bnde yg buat aku nervous skali, aku dh nk abeh utk special sem aku kali nih..tak sangka Alhamdulillah aku dpt mengharungi segala ujian aku disana utk sem kali ni. heeeeeee XD. dah laa sem ni laa paling byk aku practical kt lab. lebih kurg 16 ubat jgk laa yg aku buat. huh.
you know what for this sem ? aku excited nk tau tmpt practical aku. and inilh practical for the first time bebeh! eh, ckp pasal practical aku excited bkn sbb practical kt lab oke. n0w, I've to learn, study from practical in hospital. whoa!

Sir ckp kteorg ad lg 8 kali practical klu tak silap. semoga semuanya b'jln lncr. may Allah ease everything for this practical. not only for this sem, but then.
 
Tp aku cuak jgk sbnrnye. who's my partner nnti.. (>.<). madam ckp time practical ni laa kne buat btul2 sbb sng dpr marks. Then, try to present in a go0d way. oh. I hope that I'll get the one who gives their cooperation..
 
suddenly, aku terigt laa nasihat madam ni. you know, that everything past y0u've faced. learn from it. bkn thinking about quit mcm kwn2 korang. takde perjalan nk berjaya kt dunia perlu bersenang2. semua yang berlaku ad hikmahnye. ade caranya. pengorbanan + usaha itu laa bnde yg duk kte dgr2 .walupun bosan. itulah hakikatnye. and she said " skrg bkn waktu awk semua main2. you've to serious about you career., jgn bazirkn duit mak ayah sbb nk smbung bljr laa kononye. tp klu main tak k sme mcm org tak pergi bljr ? '' tepuk dada tnye diri sendiri. muhasabah balik.
 
Taon dpn mule dgn sem baru or sem 3 I've to refresh my brain to accept new things, new subj. madam said " that'll be tough subject the longer you studies here. even kt mne-mne pon sme.''
 
 
Pray for me success. success in my life and hereafter^^ and pray for me can get through all the face comes for me.

#May ALLAH bless you for those keeping dua'a for their friends^^



 
 


Friday, November 15

Muslimah



Salam hormat buat pembaca,                           
*****
‘’Sampaikan lah kepadaku walaupun sepotong ayat’’ inilah yg Nabi pernah bersabda. The entry is Muslimah yang tak guna. Hah? Ada apa dgn muslimah nih? Mesti rasa nak marahkan kalau ada yang mengata tentang muslimah. But now, I won’t jerk them. I just give some advise dan sama2 kite fikirkn. Sometimes kite ingin m’jd muslimah tapi masih ada lagi perkara yang telah digariskan dalam syariat still  kite langgar. Sungguh untuk menjadi muslimah yang benar-benar memang akan ada ujian yg kite perlu tempuh. Muslimah yang tak guna yang aku rungkaikan dalam nih sbnrnye muslimah yang menjaga dirinya sebaik-baik  mungkin.

 

Ø Perempuan yang bergelar muslimah memang tidak menggunakan Kain Nipis untuk buat baju sehingga terbayang kulitnya, dia juga tidak menggunakan yang ketat dan menampakkan susuk tubuhnya kerana dia tahu pakaian itu hanya layak untuk perempuan murahan.

 

Ø Perempuan yang mengaku dirinya islam memang tidak gunakan Rantai Kaki yg berloceng untuk dililitkan pada kakinya. Rantai ini walaupun tersembunyi tetapi apabila dipakai. Akan menarik perhatian org lain, lebih-libih lagi pada org lelaki. Dia tahu jika dia memakainya dia telah melanggar perintah Allah dalam surah AnNur ayat 31.

 

Ø Perempuan yang mengaku dirinya muslimah memang tidak guna minyak wanhi yang baunya semerbak. cukup utk bauan wangi itu sekadar dirinya yg bau. Dan biasanya minyak wangi mengandungi alcohol dan tidak sah utk dibawa solat. Sabda Rasulullah , mengatakan bahawa wanita yg keluar dgn memakai wangian adalah seperti pelacur. Perempuan yg tidak memakai pakaian wangian yg kuat ini tahu bhw inilah yg dipesan oleh Nabi.

 

Ø Perempuan yg berpakaian b’dasarkan syariat islam memang tidak gunung 3 segi yg menampakkan leher, rambut, bukitnya. Sememangnya, ia menjadi tatapan mata lelaki jahat yg terkena panahan syaitan. Dia tahu apabila memakai tudung, dia mesti melabuhkan tudungnya hingga menutupi dada dan alur lehernya. Pesan Rasulullah seperti apa yg disuruh Allah dlm ayat 59 surah Al-Ahzab.

 

Ø Perempuan muslimah tidak menggunakan masa berborak menganai hal-hal org disekitarnya (mengumpat). Dia tahu sekiranya org yg suka mengumpat seolah-olah memakan daging saudaranya sendiri. Ini disebut dalam surah Al-Hujurat ayat 12.

 

Ø Perempuan yg solehah tidak akan mengubah segaa kejadian yg telah dianugerahkan kepadaNya. Contohnya mencukur bulu keningnya, pembedahan pada wajahnya semata-mata unuk cantik atau meluruskan rambut (rebonding) hanya untuk cantik dipandang semata-mata.

Saturday, November 2

Istighfar


Alhamdulillah segala puji bg Allah, dgn limpah dan kurnianya dpt lg kite menghirup udara dan dgn berkat mengalirnya darah perjuangan Baginda Nabi Muhammad SAW masih lg kite hidup dlm islam. Pernahkn seharian kite bersyukur dgn berkat Baginda masih lg ad islam sehingga hari ini. Islam tesebar di merata-rata dunia. Sungguh besar perjuangan Baginda. Tanpa Baginda mungkin kite tidak hidup dlm keaadan islam. Sudah lame rasenya diri ini tidak menaip sesuatu yg m’beri manfaat bukan ? ok. Aku hanyalah hamba. Selalu leka dan lalai. Memberi sesuatu ilmu bknlh sesuatu yg senang. Sedangkan yg meberi itu lebih dberi ujian. Kerana mulut yg berbicara itu lebih  dekat dgn telinga yg mendengar. Straight to the point now..

‘’Sesiapa membaca selawat 10kali sehari pd pagi dan petang maka ia memperoleh syafaatku pd hari Kiamat.”

Semoga kita termasuk golongan yg m’dptkn syafaat Nabi. Tapi skrg, even aku sendiri mengaku, aku manusia, kau juga manusia, tak pelikkah knape anak muda skrg lbih memilih menyanyi drp beristighfar, selawat…padahal boleh katakn semua tuh lebih senang drp kita menyanyi. Dah lah tuh dapat pahala free pulak tu! Hmm. Sometimes, I’m always thinking the similar things everyday even I, myself not do it. Oh Allah! Sungguh penyayang nye Kau memberikn pahala kpd hamba-hambanya. Tapi hnye org2 yg b’fikir akn m’jdikn zikir mrka selalu meniti dibibir. Sedangkan mak aku sendiri ckp budak muda zaman skrg kurang didikan agama sebab itu kite sndiri boleh lihat mereka enjoy tak tentu hala tanpa arah tujuan. Last2 keluar kes-kes yg macam-macam yg kite tak duga berlaku. Dunia skrg. Haha. Yang bestnya mak aku selalu pesan sentiasa doa agar dapat keluarga yang sakinah. Pemimpin yg mampu menjaga keluarga dan agama. Aku sendiri takut hadapi sebenarnya. Namun, demi agama, keluarga aku terus gagahi diri ini. yupp! aku ada Allah.

‘’Sesiapa yg memperbanyakkan istighfar maka Allah akan menggantikan setiap Kesempitan dgn keluasan dan Allah akan memberinya rezeki dari jalan yg tidak diduga.’’                                                                                                              (Abu Daud, An Nasai’ Ibnu Majah dan Al-Hakim)

Sekian daripada aku^^. Moga sedikit peringatan ini dpt diambil dan diamalkan dalam kehidupan kite. Walaupun tak seberapa namun jika diamalkan setiap hari tak ke kite dpt ibrah yang percuma ?

Wassalam~~