sh0ut 0ut here !

Sunday, May 11

ketika diri ini diuji


  Saat diri ini diuji, ditimpa masalah. hanya Tuhan tmpt utk mengadu dan diluahkan. hati sentiasa rasa resah gelisah, hidup menjadi tidak tenang tanpa panduan, kekadang membuat sesuatu pekerjaan tidak menjadi, fikiran sasau tidak tentu arah seperti berada di lautan dalam tanpa pertolongan.
 
ujian ini sentiasa menimpa kpd yg bergelar hamba. Tidak terluah kata-kata.tak mampu untuk bercerita tp sebaliknya diluahkan dlm blog.hikss. cukuplah Allah memahami aku. mengetahui segala perjalanan hidup hambanya. There are many tests from Allah to test one's faith. This life will never be free of all trials and tests. sedih. pasrah. tawakkal hanya mampu terungkap.Coming back to the first point that we are his slaves and he is our master we must realize that as his slaves we must always submit 100% to the will of Allah.
 
Hanya air mata yang mengalir menjadi saksi. tak tahan. tak tertanggung rasa sakit. Perasaan sakit, bila dipendam2 lama air mata yang mengalir sendirinya. bukan sengaja. memang bukan mudah  mengalirkan air mata..tapi kali ni. hanya Allah yang tahu. Terasa diri ini sudah lama tidak menggalas beban. itu dulu zaman sekolah. now,zaman siswa mmg tidak terlepas drp semua dugaan itu. Seiring dgn sabar hanya boleh tertanggung dgn segala ujian yg dihadapi.
 
''Hai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu dan kuatkanlah kesabaranmu dan tetaplah bersedia dan bertakwalah kepada Allah, supaya kamu beruntung. [Ali Imran: 200]''

 
Actually we do not know that the God loves to his slaves, that's why God brought us by various trials and misfortunes, because God knows we are capable to undergo all whats going to be.
 
“Praise be to Allah, the Cherisher and Sustainer of the Worlds; Most Gracious Most Merciful; Master of the Day of Judgment; Thee do we worship and Thine aid we seek.” [1:2-5]

These verses make it amply clear that Allah alone is to be worshipped and His help alone is to be sought. and only Allah in all matters and to be sincere in worshipping Allah and Allah only because all human beings have been created for that purpose.

Allah berfirman:
“Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya. Ia mendapat pahala (dari kebajikan) yang diusahakannya dan ia mendapat siksa (dari kejahatan) yang dikerjakannya.” [2:286]
Patience must be generated with obedience as the basis for avoiding shaky faith and despair. In fact, for obedience too, people will be pleased with the test case. Maka bersabarlah. Bersabarlah dalam menghadapi dugaan dan ujian daripada Allah. Dan ketahuilah, bahawa untuk setiap ujian yang diberikan oleh Allah pasti akan ada perkara yang lebih baik menanti.

Aku yakin dengan janjiMu. There's a reason. Setiap berlaku pasti ada hikmah yg terselindung. Aku hanya menunggu dan tetap menanti janjiMu. 
 

Friday, December 6

Aku telah dipilih


Assalamualaikum semua. Alhamdulillah setelah sekian lama m’jauhkn diri dr blog timbul rase tanggungjawab dan keinginanku utk menyebar sedikit ilmu, walaupun tak banyak sedikit sebanyak dapat membantu dalam menasihati dan saling berpesan.

*****************
Demi meraih nur, hidayah dan kasihNya, Aku tidak patah semangat dan sentiasa berusaha utk m’dapat keredhaan dan rahmat Allah di dunia & akhirat.

Sepatah kata Ammatullah (Hamba Allah), “Aku bukanlh manusia yang dipilih oleh Allah untuk dilahirkn di dalam keluarga dan rumpun islam, namun aku telah dipilih olehNya untuk mendapat Nur dan HidayahNya. Betapa besarnya nikmat dah rahmat yang Kau kurniakan padaku ini.’’ Sungguh indah kehidupan bagi org yg dipilih oleh Allah walupun bkn dr keturunan. Org inilh yg Allah anugerahkn kepada mereka seorg yg sabar, tabah dalam menghdapi ujian mencari sinarNya. Namun, lain pula dgn kehidupan mereka yg telah bergelar Islam. Islam sekadar nama. Islam yg tidak mampu menolong agama Allah sendiri.’’ kolilanmma tasykurun’’ , hanya sedikit shaja manusia yg bersyukur.
Minat mendalam ?
Hasil pembacaan dan penilitian yg dilakukan, akhirnya menarik minat Ammatullah utk mendalami islam dan perasaan ingin tahu tehadap islam membuak-buak. Ammatullah berusaha menambahkn pengetahuan supaya sentiasa bercambah dr hari ke hari. Ammatullah cuba menebak apakah hikmah disebalik kejadian yg diciptakn di dunia ini. Daripada penciptaan Adam dan hawa hinggalah sekecil-kecil zarah dan melibatkn perintah dan laranganNya. Daripada minatnya yg sekecil-kecil timbunan pasir, ia merebak menjadi seluas lautan berombak hingga membuatkan dirinya jatuh cinta dengan agama Allah. Inilah yg dikatakan hidayah Allah kn ? mereka sibuk mencari dan mendalami agama tapi org islam yg sejak azali ? tepuk dada tanya iman. Kadang mereka lebih banyak ilmu drpd org islam sendiri. Allahurabbi.
Kesedihan adalah kegembiraan ?
Kata-kata yang meniti dibibir Ammatullah, "sukar untuk aku menggambarkan perasaanku pada saat itu. Menerima Islam. memang mudah tapi pasti ada halangan. Akibat tidak tertahan menanggung sebak didada, akhirnya air mata juga menitis berguguran menyembah bumi, tanda syukur pada yang Esa. bersyukur diberi Nur. Hidayah. memang tidak dapat disangkal lagi, kehebatan yang ditunjukkan Allah kepada hamba-hambaNya. Aku tahu disebalik kesusahan, kesedihan pasti akan terselit kegembiraan dan kebahagiaan yg tidak diduga.'' 
Islam penenang jiwa ?
Ammatullah : ''Ya! ketika itu aku sedar, betapa besar kasih dan cintaNya pada hamba sehingga Dia memilih aku utk kembali kepada agama yg benar dan sahih. agama yg lurus. Dari saat itu hatiku terasa menjadi tenang. Kitab yg menjadi panduan tidak ada keraguan. Jiwa pula kian terisi dgn Nur Islam yg sememangnya Al-quran memanduku. Aku berusaha mempelajari sedikit demi sedikit hal-hal berkaitan solat, puasa, menghafal Al-quran iaitu surah-surah lazim dan mempraktikan dalam kehidupan seharian.''
Lumrah hidup...
sungguh utk berusah menjadi ummat yg tebaik, pasti ada ujian dan halangan. janji Allah dalam kitabNya, "Tidakkah aku mengira bahawa aku menciptakan kamu dengan me'biarkan kamu begitu shaja sedangkan kamu tidak diuji ?'' . Benarlah. sungguhnya seseorg itu diuji. diuji utk melihat iman. adakah mereka dpt melpasinya atau mereka menjadi kufur? berbaliklah kepada kitabnya. semoga Allah melindungi akidahku, agamaku dan imanku. Tak mengapalah wahai saudaraku jika hidup ini terus dihujani dengan pelbagai ujian dan dugaan. Anggaplah setiap ujian dan dugaan menguji iman dan sebagai perintis untuk kita meraih cinta Allah dengan mendekatkan diri kepadaNya..

 

 

Saturday, November 16

Excited + berdebar

Alhamdulillah. Salam kuhulurkn buat pembaca blog sekalian^^.
 
******
 
Eh, sedar tak sedar aku rase baru msuk belajar. feeling likes I'm new freshly junior. haha. but something went wrong not at all. When, I'm officially step into university, now I called ''siswi''.
ish, mne taknye aku masuk tup. tup. trus msuk bljr. ad0ii. nsibla sem 1 tak byk bnde yg aku kne cover balik. especially subj. pharmaceutical. ahaks. subj tuh mmg xyah cover sbb diorg  tak bljr lg wktu tu.
 
Then, bnde yg buat aku nervous skali, aku dh nk abeh utk special sem aku kali nih..tak sangka Alhamdulillah aku dpt mengharungi segala ujian aku disana utk sem kali ni. heeeeeee XD. dah laa sem ni laa paling byk aku practical kt lab. lebih kurg 16 ubat jgk laa yg aku buat. huh.
you know what for this sem ? aku excited nk tau tmpt practical aku. and inilh practical for the first time bebeh! eh, ckp pasal practical aku excited bkn sbb practical kt lab oke. n0w, I've to learn, study from practical in hospital. whoa!

Sir ckp kteorg ad lg 8 kali practical klu tak silap. semoga semuanya b'jln lncr. may Allah ease everything for this practical. not only for this sem, but then.
 
Tp aku cuak jgk sbnrnye. who's my partner nnti.. (>.<). madam ckp time practical ni laa kne buat btul2 sbb sng dpr marks. Then, try to present in a go0d way. oh. I hope that I'll get the one who gives their cooperation..
 
suddenly, aku terigt laa nasihat madam ni. you know, that everything past y0u've faced. learn from it. bkn thinking about quit mcm kwn2 korang. takde perjalan nk berjaya kt dunia perlu bersenang2. semua yang berlaku ad hikmahnye. ade caranya. pengorbanan + usaha itu laa bnde yg duk kte dgr2 .walupun bosan. itulah hakikatnye. and she said " skrg bkn waktu awk semua main2. you've to serious about you career., jgn bazirkn duit mak ayah sbb nk smbung bljr laa kononye. tp klu main tak k sme mcm org tak pergi bljr ? '' tepuk dada tnye diri sendiri. muhasabah balik.
 
Taon dpn mule dgn sem baru or sem 3 I've to refresh my brain to accept new things, new subj. madam said " that'll be tough subject the longer you studies here. even kt mne-mne pon sme.''
 
 
Pray for me success. success in my life and hereafter^^ and pray for me can get through all the face comes for me.

#May ALLAH bless you for those keeping dua'a for their friends^^



 
 


Friday, November 15

Muslimah



Salam hormat buat pembaca,                           
*****
‘’Sampaikan lah kepadaku walaupun sepotong ayat’’ inilah yg Nabi pernah bersabda. The entry is Muslimah yang tak guna. Hah? Ada apa dgn muslimah nih? Mesti rasa nak marahkan kalau ada yang mengata tentang muslimah. But now, I won’t jerk them. I just give some advise dan sama2 kite fikirkn. Sometimes kite ingin m’jd muslimah tapi masih ada lagi perkara yang telah digariskan dalam syariat still  kite langgar. Sungguh untuk menjadi muslimah yang benar-benar memang akan ada ujian yg kite perlu tempuh. Muslimah yang tak guna yang aku rungkaikan dalam nih sbnrnye muslimah yang menjaga dirinya sebaik-baik  mungkin.

 

Ø Perempuan yang bergelar muslimah memang tidak menggunakan Kain Nipis untuk buat baju sehingga terbayang kulitnya, dia juga tidak menggunakan yang ketat dan menampakkan susuk tubuhnya kerana dia tahu pakaian itu hanya layak untuk perempuan murahan.

 

Ø Perempuan yang mengaku dirinya islam memang tidak gunakan Rantai Kaki yg berloceng untuk dililitkan pada kakinya. Rantai ini walaupun tersembunyi tetapi apabila dipakai. Akan menarik perhatian org lain, lebih-libih lagi pada org lelaki. Dia tahu jika dia memakainya dia telah melanggar perintah Allah dalam surah AnNur ayat 31.

 

Ø Perempuan yang mengaku dirinya muslimah memang tidak guna minyak wanhi yang baunya semerbak. cukup utk bauan wangi itu sekadar dirinya yg bau. Dan biasanya minyak wangi mengandungi alcohol dan tidak sah utk dibawa solat. Sabda Rasulullah , mengatakan bahawa wanita yg keluar dgn memakai wangian adalah seperti pelacur. Perempuan yg tidak memakai pakaian wangian yg kuat ini tahu bhw inilah yg dipesan oleh Nabi.

 

Ø Perempuan yg berpakaian b’dasarkan syariat islam memang tidak gunung 3 segi yg menampakkan leher, rambut, bukitnya. Sememangnya, ia menjadi tatapan mata lelaki jahat yg terkena panahan syaitan. Dia tahu apabila memakai tudung, dia mesti melabuhkan tudungnya hingga menutupi dada dan alur lehernya. Pesan Rasulullah seperti apa yg disuruh Allah dlm ayat 59 surah Al-Ahzab.

 

Ø Perempuan muslimah tidak menggunakan masa berborak menganai hal-hal org disekitarnya (mengumpat). Dia tahu sekiranya org yg suka mengumpat seolah-olah memakan daging saudaranya sendiri. Ini disebut dalam surah Al-Hujurat ayat 12.

 

Ø Perempuan yg solehah tidak akan mengubah segaa kejadian yg telah dianugerahkan kepadaNya. Contohnya mencukur bulu keningnya, pembedahan pada wajahnya semata-mata unuk cantik atau meluruskan rambut (rebonding) hanya untuk cantik dipandang semata-mata.

Saturday, November 2

Istighfar


Alhamdulillah segala puji bg Allah, dgn limpah dan kurnianya dpt lg kite menghirup udara dan dgn berkat mengalirnya darah perjuangan Baginda Nabi Muhammad SAW masih lg kite hidup dlm islam. Pernahkn seharian kite bersyukur dgn berkat Baginda masih lg ad islam sehingga hari ini. Islam tesebar di merata-rata dunia. Sungguh besar perjuangan Baginda. Tanpa Baginda mungkin kite tidak hidup dlm keaadan islam. Sudah lame rasenya diri ini tidak menaip sesuatu yg m’beri manfaat bukan ? ok. Aku hanyalah hamba. Selalu leka dan lalai. Memberi sesuatu ilmu bknlh sesuatu yg senang. Sedangkan yg meberi itu lebih dberi ujian. Kerana mulut yg berbicara itu lebih  dekat dgn telinga yg mendengar. Straight to the point now..

‘’Sesiapa membaca selawat 10kali sehari pd pagi dan petang maka ia memperoleh syafaatku pd hari Kiamat.”

Semoga kita termasuk golongan yg m’dptkn syafaat Nabi. Tapi skrg, even aku sendiri mengaku, aku manusia, kau juga manusia, tak pelikkah knape anak muda skrg lbih memilih menyanyi drp beristighfar, selawat…padahal boleh katakn semua tuh lebih senang drp kita menyanyi. Dah lah tuh dapat pahala free pulak tu! Hmm. Sometimes, I’m always thinking the similar things everyday even I, myself not do it. Oh Allah! Sungguh penyayang nye Kau memberikn pahala kpd hamba-hambanya. Tapi hnye org2 yg b’fikir akn m’jdikn zikir mrka selalu meniti dibibir. Sedangkan mak aku sendiri ckp budak muda zaman skrg kurang didikan agama sebab itu kite sndiri boleh lihat mereka enjoy tak tentu hala tanpa arah tujuan. Last2 keluar kes-kes yg macam-macam yg kite tak duga berlaku. Dunia skrg. Haha. Yang bestnya mak aku selalu pesan sentiasa doa agar dapat keluarga yang sakinah. Pemimpin yg mampu menjaga keluarga dan agama. Aku sendiri takut hadapi sebenarnya. Namun, demi agama, keluarga aku terus gagahi diri ini. yupp! aku ada Allah.

‘’Sesiapa yg memperbanyakkan istighfar maka Allah akan menggantikan setiap Kesempitan dgn keluasan dan Allah akan memberinya rezeki dari jalan yg tidak diduga.’’                                                                                                              (Abu Daud, An Nasai’ Ibnu Majah dan Al-Hakim)

Sekian daripada aku^^. Moga sedikit peringatan ini dpt diambil dan diamalkan dalam kehidupan kite. Walaupun tak seberapa namun jika diamalkan setiap hari tak ke kite dpt ibrah yang percuma ?

Wassalam~~

 

Tuesday, October 22

Mujahadah itu manis


Assalamualaikum. Salam sejahtera. Salam hormat ku tujukan buat muslimin dan salam mesra ku hulurkan buat muslimat yang membaca blog ini.

****

Tingkah laku. Perasaan. Hati. Akal. Semuanya berkait rapat. Sebab perasaan, hati, dgn akal, badan akan memberi tindak balas. Senang cter respons laa. Tapi perasaan, hati susah untuk dikawal. Andai diri ini mampu melawan segala duri-duri yang tajam yang ada dihadapan, sungguh gembira hati ini. Menjadi muslimah tidak susah. Namun, hati yang tabah perlu ada bersama melalui segala badai dan sepanjang perjalanan ujian yang diberi. Kadang hati terdetik. Mampukah aku menjadi seorang muslimah yang tidak memandang dan dipandang. Sungguh Tuhan saja tahu hati ini. Lihat sajalah dunia hari ini, ramai diantara mereka mahukan perhatian atau diperhati. Aku selalu berusaha untuk menjadi yang terbaik tapi tak bermakna aku sudah berjaya melepasinya. Sungguh dunia hari ini sangat mencabar. Menjadi baik mesti ada halangannya bukan ? Dunia maju. Moden. Alatan semua serba canggih. Tapi pernah tidak kita merenung dengan mata hati dan akal. Setiap detik kehidupan pasti tidak terlepas dengan kemudahan moden dan canggih. Tidak terlepas jugak dengan laman-laman media sosial seperti cendawan tumbuh selepas hujan. *ayat bm. Abaikan. Huh! Aku sendiri pon t’ikut-ikut dengan perkembangan semasa.

Tapi diri ini leka. Lalai. Sudah diberi peringatan namun masih lagi lalai. Manusia. Seperti yang disebut perkataan bahasa arab yang berasal drp nasia. Pelupa. Aku selalu berusaha dan berharap ingin menjadi seperti muslimah, akhowat yang mampu menjaga hubungannya dgn Allah dan seterusnya manusia. Ya Allah! Aku tahu ‘’Engkau tidak akan membebankan hambanya melainkan apakan terdaya.’’ Itulah yang telah termaktub dalam KalamMu.

Untuk menjadi terbaik. Pernah aku dengar. Perlu menjaga pakaiannya.erk? pakaian je ke? Melalui percakapan pon sometimes we can judge him or her atau dgn erti kata lain menilai. Sebab melalui pakaian kadang kite boleh lihat org tuh, pembersih atau pengotor, right ? itulaaa yang selalu kite duk dengar mase kecik-kecik kan? And now melalui pakaian jugak kite boleh tgk taqwa seseorang. Melalui perbuatan dan percakapan jugak org tahu sikap kita macam mne. Melalui percakapan jgk org boleh tahu kite sombong. Tapi bila hati Allah sahaja  tahu org lain tak tahu. Dah laa dgn teknologi skrg kite seperti hidup ditengah-tengah masyarakat. Untuk memuaskan hati manusia memang kite tak mampu. Walupun dgn media masa skrg, namun kite disuruh menjaga adab-adab agar tidak menjadi fitnah. Tak gitu ?

Sungguh diri kite sebenarnya kotor. Bila kita disisi Allah kite akan rasa hina. Kerdil. Aku manusia yang tidak mampu untuk menyenangkan hati manusia. Aku tidak mampu menutup mulut-mulut manusia. Hati manusia siapa yang tahu. Demi menutup mulut-mulut ini, muhasabah adalah salah satu caranya. Sebab perbuatan diri sendiri mulut-mulut ini sentiasa tebuka.

Sometimes I felt disappointed. Why ? disappointed dgn diri sendiri, kawan. Hurm. Mane tak nya aku alah dan I felt weird dgn kawan-kawan yang menjaga hubungannya kat luar tapi bila kat media sosial mereka tak mampu menjaga. Yupp. I’m not said to them, but sometimes I’m actually sendiri melakukannya. Hebat jahiliyah. Syabas. Kau mampu menewaskan muslimah-muslimah yang ada. Tapi jahiliyah kau mengecewakan hati aku. Aku sedih. Aku lihat kawan-kawan aku yg menjaga syariatNya diluar tapi di laman….. aku jugak sedih dgn diri aku. Bimbinglah aku dikala aku leka.

Makin kita cari Tuhan dalam sujud makin kita sedar Allah ada dalam menjaga hati kite dgn syariatNya. Once, kita ada tuhan dalam hati, saat itu kita tahu kite ada semuanya. Kita ada Allah untuk terus berusaha berada dijalanNya.

‘’Di antara ciri keislaman seseorang adalah meninggalkan apa-apa yang tidak bermanfaat baginya.’’ (Hadis riwayat Tirmizi)


 

Sunday, October 13

holiday weeks ?

3 october, I went home in Kuala Terengganu. And now this is goodbye. When I said that I know what I must do, I only meant to remind myself to hold my tongue in check, and to make myself useful. There, that’s the last I’ll say.Haha. My eyes looked at to the surrounding. Dark, sooty through it was, glistened in the mist in Terengganu. The puddles along the way to h0me, the streaked windows of the car, indistinct figures on the outside. I clasped my bag laptop, and peered out the window. Then, about a few minutes, I fell asleep in the car along a journey to Kuala Terengganu. It took about only 5 hours if the car was driving in fast. Me? I arrived at 4 o’clock as I stepped out from my house in Puncak Alam about 9  o’clock. It was very late I felt. This because my family and I kept rest and stopped for eating and drinking. When I arrived my home, there was a drizzle. It’s a miserable night for either. ‘’Shall I tell you what I’m thinking? ” huh! Nothing, just forget about it. Actually, my heart feeling sad cause I’ll bored if they’re not with me. Haha. But now the moment at my hand.On the night, a storm rages and the wind howls like someone calling me, ‘’coming home, coming home’’. So, I gazed around the dismal surrounding. However, before I went home, I strained my ears, heard that my mom said that my aunty want to come my house. My aunty sleep in my home about 4 days. Huh! It’s doesn’t meant that I don’t like, but actually I felt comfortable when someone coming to my house. (>.<)’ I believed there’s a way of doing thing without thinking of them in my house. Hehe. Now, I was far from sad. And through certainly nervous, I was not afraid, either. Or not afraid,anyway. Seriously, I don’t care if I have to start study for the next sem right now, I’m really bored even I can do everything what I want for this holiday. huahaha.Oppss! nope. It’s just went out of my mind. A girl with whimsical mind. I rubbed my eyes and gave little sigh. . appreciate this time actually. I hope spirit of studying, help me to face everything or anything in sem 2…I wish I could do the best, but the truth is sometimes I careless… I always thinking of playing games, reading novels… oh what’s wonderful time I had!



 But, I won’t remember that I have to struggle what I want. Nothing in the lush world is easy.That would be great if I’m always small and with cheerfulness that makes grown up love a child.